Vsak izmed nas ima svojo zgodbo. Svojo “prtljago”. Svojo preteklost. Svoje strahove in določene vzorce. In čisto vsak na situacije odreagira različno.

Kolikokrat se vam je zgodilo, da vas je nekdo užalil, ko je uporabil negativne opazke in čuden ton glasu? In kolikokrat vas je to prizadelo? Ja, vem, včasih zabolijo besede. Celo bolj kot dejanja. Ampak naj vam nekaj zaupam. Nekaj, kar meni pomaga, da se ne sekiram toliko.

Ravno zadnjič mi je prijateljica omenila, kako se je ena ženska z žaljivkami spravila nanjo: “Koliko celulita imaš! In kakšne zobe imaš! A si se ti zredila??”

Vse kritike in negativne opazke so le odsev te osebe, ki žali. In mi smo le ogledalo. Svoje napake in pomanjkljivosti projektira na druge, na šibkejše, ker ve, da se bo ta oseba zlomila, ona pa bo močnejša. No, njen ego se bo okrepil. Ampak te žaljive besede niso direktno za nas. S temi besedami opisujejo tisto, kar jih moti na sebi. S takšnim pristopom nam dajo vedeti, kakšni so kot ljudje.

Zapomnite si:

Najbolj kritični in negativni so tisti, ki sebe in svojega življenja nimajo urejenega, in so nezadovoljni s tem, kar so/niso in kar imajo/nimajo.

V takšnih situacijah je pomembno, da smo pomirjeni – z globokim dihanjem najdemo notranji mir. Smo tiho, se nasmehnemo, pokimamo in se zahvalimo za mnenje. Sami pri sebi pa si cel čas ponavljamo:

“To ni moj cirkus, to niso moje opice. Vračam ti, ker to ni moje.”

In potem se od takih ljudi umaknemo, oddaljimo. Ker tega nihče izmed nas ne potrebuje. Iskrenost in direktnost sta možni tudi na lep in prijazen način.

Tebi, ki to bereš: Čudovit/-a si!

Hvala, ker si!

Z ljubeznijo,

Evelyn